婚禮靚相開心Share! 4種派相方式

新人主要選擇以下4種方式同賓客分享靚相:即晚派相、Photobooth、Hashtag 收相及婚後派相,各有特色及需要注意之處,新人可先參考再作決定。

1. 即晚派相 - 最傳統的派相方式,婚攝套餐唔一定包呢個服務,可能要額外收費。 - 即時有相可以重溫,長輩最鍾意。 - 事先跟攝影師溝通印相張數及相片款式(例如只需沖曬大合照) - 年輕賓客可能只係帶clutch嚟飲,未必裝到張相,記得準備封套方便收藏。 - 要交代兄弟姊妹團幫手入套、在宴席尾聲時認人同派相。

2. Photobooth - 近年流行即影即有席前玩意,有得玩又有相收! - 新人唔得閒都可以key個樣落相紙/ 道具,靈活變通。 - 需了解場地空間是否足夠;賓客是否接受此種形式(通常年輕賓客較易接受) - 留意套餐內容:限時任影任曬抑或設沖曬上限?每影一次之印相張數上限? - 如服務設有softcopy 留底更佳,賓客可傳送至電郵即時收相放閃。 - 新人可詢問能否取回所有電子檔作留念。 3. Hashtag 收相- 賓客可即時在社交網站post相並加上指定hashtag,方便收集。- 新人要事先諗好hashtag,並在印在當眼處如welcome board,桌上擺設、喜帖,或提早在社交網站通知大家。- 免費!- 夠即時,人人都睇到!- 新人婚後亦可hashtag 再share靚相,省卻tag朋友的時間!- 相片以snapshot為主,非傳統婚禮靚相所能取代。

Hashtag命名,即睇新人好blog分享! 婚禮Hashtag好幫手Hashtag Generator #hashtag放邊到最顯眼?或者就係呢樣item入面! 4. 婚後派相- 可以自己按需要沖曬,慳錢又環保- 唔需要勞煩兄弟姊妹即時派相- 要約親朋/ 寄送至家中,時間上比較耐先收到


Featured Posts
Recent Posts