【附買禮券宜忌注意!】 去唔到婚禮,又唔想做人情咁無誠意,呢5大實用性高嘅禮券幫到手。

人情以外 結婚禮券好選擇!

當遇上以下情況,好多賓客都會選擇以結婚禮券取代人情。唔講唔知,買禮券都有宜忌,以下逐一細數,教埋你買邊款最大路! 1. 新人只派餅卡 2. 被邀請出席婚禮 3. 未能出席婚禮

買禮券宜忌: 宜:盡量揀選細面額,新人可以分幾次使用。 宜:應選擇連鎖式商店,讓新人有較多選擇。 宜:與朋友一起合送,總值較大,比較得體。

忌:餐飲、超市禮券雖然實用,但得體欠奉。 忌:勿將之前收到的禮券轉贈,以免使用期限將近而招人話柄。 忌:留心禮券總額,避開不吉利意頭如$40、$140, $400。

傢俱家品禮券 知道一對新人會有二人小天地,不妨從家品入手,IKEA有提出售禮券,前者較為大路,傢俱至家品都有齊,租樓或買樓都用得著;後者主打精緻貴價家品,滿足追求美感的新人。

電器禮券 電器係新居開支最貴的item,電器店禮券都可以係選擇之一,Best Buy、Amazon、Target、Costco等都有不同面額的禮券。

商場禮券 商場禮券就最大路,手袋、家品、電器等等都啱洗,新人唔怕唔啱洗。不過揀邊間商場嘅禮券都有技巧,你可以從新人新居附近的商場入手,又或者揀大型或旗下有多間商場的集團禮券,例如Nordstrom、Macys、Neiman Marcus、Bloomingdales、Saks Fifth Avenue及Barneys現金禮券。

旅遊禮券 有冇諗過請一對新人去honeymoon?旅行社禮券就非常適合作為旅行基金!Visa、Gilt、Airbnb、Disney、Booking.com等都設不同面額的旅遊禮券。


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Tel: 415-519-5238

​       415-335-8452

Email: oliveucreative@gmail.com

© 2020 by Olive U Creative Planning