婚禮進度表 你KO咗多少?

婚禮大小事多到數唔晒,即使你想一切從簡,依然有好多item需要你決定。由婚前一年到婚前一日,同你列出關鍵任務,一於下載「婚禮進度表」,tick一tick睇下你仲有幾多item未KO!

1年前 簡單而言就是決定結婚一刻起,就要安排雙方家長會面、婚禮形式、預算、擇日、決定婚宴日期及地點,更要考慮婚後居住安排。只要解決這些大事,其他婚禮item都是小事。

9-12個月前 有了婚禮共識後,可以逐項item KO!除了酒席,婚禮四師(律師、化妝師、攝影師、攝錄師)至為搶手,一定要盡早落訂hold期。另外亦可開始為婚紗、花球、結婚物資等格價。

5-6個月前 為婚事實行階段,不應在停留於做research的層面。新人應進行婚前檢查、影Pre wedding、訂造或預租禮服裙褂、花車及佈置等事宜。

3個月前 婚期臨近,婚禮item愈來愈微細,如兩家人確認賓客名單、設計及印製喜帖、兄弟姊妹團開會,商量分工。新人也要開始護膚美髮保養。

2個月前 Keep住同兄弟姊妹團聚會及update婚禮流程,做埋MC稿跟進。另外亦要準備過大禮及派帖。

1個月前 於派帖後,確認最終出席婚宴之人數及名單,可製作座位表。另外新人要作終極決定如婚紗款式、妝頭造型、婚宴菜式、婚禮歌單。

最後一星期! 大日子臨近,愈多瑣碎事!婚禮當天的早餐安排、預備利是、取裙、花球、敬茶安排等任務都要搵人幫手。最緊要同家長brief一次當日流程,免得大家自亂陣腳。


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Tel: 415-519-5238

​       415-335-8452

Email: oliveucreative@gmail.com

© 2021 by Olive U Creative Planning